Procedura de evaluare și recenzare
Textele primite la redacție se supun atât recenzării interne (în cadrul redacției), cât și externe (efectuate de evaluatori din afara redacției), pentru a se asigura o cercetare științifică de calitate.
Selecția recenzorilor externi, din afara colegiului de redacție, independenţi, are în vedere reputația științifică și aria de competență a respectivului cercetător și/sau cadru didactic universitar, onestitatea, obiectivitatea și experiența sa profesională. Astfel, referenții sunt selectați dintre specialiștii reputați în domeniu, doctori în specialitatea în care se înscrie subiectul tratat.
Identitatea recenzorilor rămâne necunoscută autorilor pentru a se putea asigura o cât mai mare obiectivitate şi independență a opiniilor. Totodată, numele autorului/autorilor nu vor fi cunoscute recenzorilor (sistemul double-blind reviewing). În vederea eliminării oricărui dubiu privind conflictul de interese, recenzorii sunt rugați să completeze următorul formular:
➽ Descarcă declarația privind evitarea conflictului de interese (PDF)
Descrierea procedurii
În termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea textului în Redacție, redactorul coordonator sau secretarul de redacție comunică autorului decizia privind acceptarea sau respingerea preliminară a materialului pe baza criteriilor de eligibilitate.
În cazul acceptării de principiu a contribuției, redactorul coordonator desemnează un evaluator dintre membrii Comitetului științific, specializat în domeniul în care se înscrie subiectul tratat în textul propus spre publicare. Secretarul de redacție asigură anonimizarea materialului și pune la dispoziția recenzorului intern textul de recenzat (în format electronic) și următorul formular-tip de recenzare:
➽ Descarcă formular de recenzare (PDF).
Recenzorul intern urmărește respectarea condițiilor pentru publicare ale redacției, întrunirea criteriilor științifice de publicare a textului, operează corecturile necesare, urmărește ca textul să nu conțină idei nefundamentate ori elemente eronate, face recomandări privind îmbunătățirea materialului, urmând să completeze și să semneze formularul-tip de recenzare după cel mult 30 de zile lucrătoare de la primirea manuscrisului.
Recenzorul intern transmite secretarului de redacție documentul electronic cuprinzând intervențiile sale în text și verdictul afirmativ/negativ privind publicarea (decizie argumentată în formularul de recenzare).
După ce textul a fost evaluat de către recenzorul intern, redactorul coordonator – în consultare cu recenzorul intern și cu secretarul de redacție – stabilește identitatea celor doi recenzori externi, urmând ca secretarul de redacție să transmită acestora textul de evaluat în format electronic (cuprinzând corecturile operate de recenzorul intern).
Cei doi referenți externi, independent, vor urmări aceeași procedură descrisă în cazul recenzorului intern și vor completa formularul de recenzare. Referenții vor fi rugați să formuleze un aviz în termen de cel mult patru săptămâni (30 zile lucrătoare).
În termen de o săptămână de la primirea tuturor rapoartelor de recenzare, colegiul de redacție va lua hotărârea de a accepta (eventual cu unele modificări) sau respinge manuscrisul pe baza acestora (un raport de recenzare internă, două rapoarte de recenzare externă)[1].
Oricare ar fi avizul recenzorilor (acceptat, acceptat cu condiția efectuării de modificări sau respins), în termen de o săptămână de la primirea rapoartelor de recenzare, secretarul de redacție și redactorul responsabil introduc observațiile și recomandările recenzorilor în formatul electronic al textului, sub formă de „comentariu” (se va folosi funcția track-changes în Word). La sfârșitul acestui proces, secretarul de redacție notifică autorul/autorii cu privire la rezultatul procesului de recenzare și la hotărârea colegiului de redacție de a accepta sau respinge manuscrisul și transmite autorului/autorilor documentul electronic în care sunt evidențiate revizuirile celor trei evaluatori.
În cazul în care recenzorii au exprimat un aviz favorabil[2] publicării cu unele modificări, aviz confirmat de colegiul de redacție, în mesajul care însoțește textul returnat autorului/autorilor, secretarul de redacție precizează un termen limită pentru introducerea recomandărilor din rapoartele de revizuire și operarea altor îmbunătățiri/modificări (de regulă, se recomandă autorilor să opereze modificările solicitate și să retransmită variantă finală a textului către secretarul de redacție în termen de două săptămâni). În termen de o săptămână de la primirea variantei finale a textului, secretarul de redacție îl notifică pe autor privind acceptarea versiunii revizuite sau, după caz, îl informează că sunt necesare alte îmbunătățiri ale textului.
În cazul în care recenzorii au exprimat un aviz nefavorabil publicării, aviz confirmat de hotărârea colegiului de redacție, secretarul de redacție aduce la cunoștință autorului/autorilor motivele care împiedică publicarea textului. Secretarul de redacție va anexa mesajului său documentul electronic în care sunt evidențiate observațiile celor trei recenzori, fără a dezvălui identitatea acestora către autor/autori. Dacă vreunul dintre recenzorii externi au făcut autorului alte recomandări (de pildă, publicarea textului într-o altă revistă cu un profil adecvat), secretarul de redacție va menționa și acest lucru în mesajul său.
Considerații finale
Redacția se angajează să parcurgă integral procedura de recenzare a textelor primite spre publicare în termen de cel mult zece săptămâni de la data primirii manuscrisului.
Secretarul de redacție se îngrijește de arhivarea documentelor privind recenzarea internă și recenzarea externă, spre a se putea verifica, în fiecare caz, parcurgerea procedurii de recenzare.
Manuscrisele nu sunt înapoiate în caz de nepublicare.
[1] Colegiul de redacție adoptă decizia prin vot deschis. Conținutul și concluziile rapoartelor de recenzare sunt făcute publice în cadrul ședinței colegiului de redacție.
[2] În cazul în care verdictul recenzorilor nu este unul unanim, colegiul de redacție va adopta o hotărâre după consultarea unui alt referent extern, o autoritate în domeniul respectiv.