Studiile se primesc pe adresa de e-mail a redacției – redactia[at]revistaortodoxia.ro – cu rugămintea de a fi însoțite, la început, de cuvinte cheie (keywords) și de un mic rezumat în limba română iar, la final, de un abstract (summary), în limba engleză și o prezentare a autorului în care să se precizeze poziția academică și/sau titlul științific obținut, localitatea de reședință, menționarea ultimului studiu publicat și adresa personală de e-mail.
Respectarea următoarelor criterii generale de excelență poate asigura creșterea șanselor de acceptare a contribuțiilor trimise spre publicare:
- Materialul oferă o perspectivă inedită asupra subiectului abordat, cititorul aflând în urma lecturii idei noi și puncte de plecare pentru aprofundarea temei;
- Concordanța dintre titlu, cuvinte-cheie și rezumat încurajează și susține lectura, convingând publicul asupra relevanței tezei propuse;
- Structura logică a textului și metodele folosite demonstrează că premisele de la care a plecat cercetarea susțin în mod veridic concluziile, aducând o contribuție originală în domeniu;
- Rezultatele studiului încurajează stabilirea unor noi punți de dialog interdisciplinar, interconfesional și intercultural, oferind posibilitatea dezvoltării ulterioare a aspectelor secundare ori insuficient clarificate;
- Încadrarea în contextul mai larg și legăturile temei cu problematicile contemporane sunt clar formulate, indicând atât o bună cunoaștere a disciplinei, cât și o actualitate a demersului;
- Articolul este scris într-o manieră inteligibilă, riguroasă și onestă, fiind respectate normele de alcătuire și redactare.
Îndeplinirea simultană a acestor exigențe este recomandată; orice lucrare trimisă Revistei Ortodoxia trebuie să respecte principiile de întocmire a unei opere de nivel academic.
Manuscrisele incomplete, plagiate, lipsite de coerență, deficitare în argumentație sau aflate în afara profilului revistei, precum și cele lipsite de actualitate și/sau relevanță vor fi respinse de comitetul redacțional înainte de a fi supuse procesului de recenzare.
În ce privește structura articolului, este recomandată respectarea structurii clasice de compunere a unui studiu; astfel, introducerea conținând motivația, încadrarea în contextul general și prezentarea premiselor și a metodologiei cercetării nu ar trebui să depășească un sfert din întinderea articolului. În cuprins vor fi prezentate coordonatele analizei (organizate pe subcapitole sau paragrafe delimitate în mod clar), însoțite de o argumentare structurată în mod logic, prin respectarea normelor eticii și a principiilor de integritate academică. Concluziile redactate în mod concis vor indica răspunsurile găsite pe parcursul elaborării lucrării, precum și aspectele pentru care este necesară o revizuire ulterioară. Cititorul merită să fie convins de actualitatea și relevanța timpului alocat pentru efortul depus în studierea temei abordate, după lectură înțelegând cu ușurință care sunt limitele ori dificultățile ce împiedică rezolvarea anumitor neclarități în privința subiectului tratat.
Precizăm că autorii studiilor și articolelor publicate în Revista Ortodoxia își asumă responsabilitatea în ceea ce privește originalitatea materialelor alcătuite, drept pentru care este necesară completarea formularului de mai jos. De asemenea, semnatarii lucrărilor sunt rugați să propună studii noi, nepublicate anterior, și să menționeze de fiecare dată dacă aceleași studii vor fi publicate ulterior și în alte reviste, volume colective ori cărți.
➽ Descarcă formular declarație de onestitate (PDF) / ➽ Download declaration of honesty form (PDF)
Subliniem faptul că Revista „Ortodoxia” a Patriarhiei Române NU percepe taxe pentru acceptarea, publicarea (în format fizic sau on-line) și procesarea contribuțiilor trimise redacției.
Totodată, menționăm că Revista NU realizează recenzii rapide la solicitarea autorilor, în vederea evaluării eligibilității materialelor propuse spre publicare.
Prin includerea materialelor în Revista „Ortodoxia”, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă nu se obligă la plata unor drepturi financiare de autor. Contributorii vor primi câte un exemplar al numărului în care au apărut textele lor.
Norme de redactare
În redactarea materialelor pentru Revista Ortodoxia sunt urmate normele editurilor Patriarhiei Române și ale Revistei Studii Teologice, indicate în documentul ce se află afișat mai jos.