Această pagină a site-ului găzduiește lista alfabetică a contributorilor revistei noastre.
În dreptul numelui fiecărui autor pot fi regăsite, în caseta expandabilă, informații personale precum: gradul și afilierea academică, o scurtă prezentare, cele mai cunoscute/recente publicații, lista articolelor din paginile Revistei „Ortodoxia”, precum și identificatorul digital persistent (ORCID) – acolo unde există.
A B C D F G H I J K L M N P R S T Ț U V W Z
A
ADAM, Domin
Preot Profesor, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918”
Este profesor universitar de muzică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. A publicat 16 cărți de specialitate și peste 100 de studii în domeniu.
Contribuții:
AFENTOULIDOU, Eirini
Doctor, Academia de Științe a Austriei
Byzantine research, Post-Doc
https://orcid.org/0000-0001-7290-7865
Contribuții:
„Evhologhioanele bizantine – surse pentru istoria socială și viața cotidiană”
ALEXANDRU, Ștefan
Dr., Philipps-Universität Marburg
Cercetător științific. Doctor în filozofie al Universității din Oxford, 2002. Autor al lucrării: Never let deciphered greek palimpsest: Codex Athous Zografou Il’ inskiy 40, Bonn, 2011.
Contribuții:
„Martor ocular în vremuri martirice. Câteva reflecții legate de medicul antic Galen”
ANANIA, Bartolomeu
Fost Mitropolit, Mitropolia Vadului, Feleacului și Clujului
Remarcabil scriitor, posesorul unei opere vaste, atât literare, cât și teologice. Cea mai însemnată lucrare este revizuirea și comentarea întregii Scripturi (2001). Alte lucrări: Din spumele mării. Pagini despre religie și cultură, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, (1995); File de Acatist, Ed. Arhidiecezană, Cluj-Napoca, (1996); Apa cea vie a Ortodoxiei, Renașterea, (2002); Canonul Sfântului Andrei Criteanul (revizuire), Ed. Renașterea, (2004); Cartea deschisă a împărăției, EIBMBOR, (2005); Memorii, Polirom, (2008); Cuvinte de învățătură, Ed. Renașterea, (2009) etc.
Contribuții:
ANFILE, Alexandru-Damian
Drd., Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română
Este corector și traducător în cadrul Editurilor Patriarhiei Române. A tradus lucrarea: Steven Runciman, Civilizația bizantină, 330-1453, Ed. Basilica, București, 2021, 512 pp.
Contribuții:
Traduceri:
APETREI, Ciprian
Preot Dr., Cotidianul Lumina al Patriarhiei Române
Contribuții:
ARTEMI, Eirini
Profesor Dr., Israel Institute of Biblical Languages, Hebrew University of Jerusalem
Are studii postdoctorale în filosofia greacă antică și bizantină, doctor în Teologie și Filologie Clasică, asistent în cadrul Hellenic Open University, profesor în cadrul Israel Institute of Biblical Languages, Hebrew University of Jerusalem.
https://orcid.org/0000-0002-8852-9907
Contribuții:
B
BARBU, Ionuț-Daniel
Dr., Academia Teologică din Moscova
A studiat la Academia Teologică din Moscova (2011-2015), unde a susținut lucrarea de doctorat Receptarea vieții și învățăturii Sf. Cuv. Serafim de Sarov în tradiția Bisericii Ortodoxe Române. Din anul 2019 este redactor în cadrul editurilor Patriarhiei Române. A publicat recenzii, articole, studii și traduceri în revistele centrale bisericești și în volume precum: Cimitirul Șerban Vodă Bellu din capitală – Mormintele clericilor și ale altor personalități bisericești și naționale, Ed. Basilica, 2022; Sfinți Ierarhi, Mucenici și Cuvioși din Ortodoxia Rusă (introd., note și trad. din limba rusă), Ed. IBMO, București, 2019, sau Ctitorul și filantropul Iorgu Dumitrescu, susținător al misiunii Bisericii Ortodoxe Române la cumpăna veacurilor XIX–XX, Ed. Arhiepiscopiei Târgoviștei, 2018. Este, de asemenea, colaborator la publicațiile Lumina și Lumina de Duminică.
Contribuții:
„Cimitirul, loc de reflecție și sfințenie la adăpostul Sfintei Cruci”
BARRETT, Richard
The Saint John of Damascus Society, Bloomington, Indiana, SUA
Muzicolog, teolog, psalt și dirijor ce se remarcă printr-o foarte bogată activitate muzicală și publicistică în cadrul Bisericii Grecești din SUA atât în format tipărit, cât și în mediul online (vezi detalii la https://orthodoxartsjournal.org/richard-barrett/). Cele mai recente articole ale sale sunt „Byzantine Music is Choral Music” și „Voice and machine: Technology and Orthodox liturgical music”, ce pot fi accesate la adresa menționată.
Contribuții:
„«Toată grija cea lumească să o lepădăm». Heruvicul în cultul bizantin și tainele lui”
BĂDESCU, Ilie
Profesor Dr., Membru corespondent al Academiei Române. Director al Institutului de Sociologie al Academiei Române
Este autor al mai multor studii și monografii, printre care se pot menționa Tratat de geopolitică, 2004, precum și coautor al cărților Geopolitica integrării europene, 2002, și Sociologia și geopolitica frontierei (în două volume, 1995). În 2002 a fondat Revista de sociologie, geopolitică și geoistorie. Autor al lucrării Noologia și unul dintre fondatorii domeniului cu același nume etc.
Contribuții:
BEJENARIU, Joachim
Protosinghel, Consilier eparhial, Arhiepiscopia Bucureștilor
Este director al Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Contribuții:
„77 de ani de când Sfânta Cuvioasă Parascheva a poposit la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou”
BEZDEDEANU, Constantin Liviu
Preot Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București
Este preot paroh în localitatea Bănești, Protoieria Câmpina, Arhiepiscopia Bucureștilor și doctorand în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București.
Contribuții:
BILIUȚĂ, Ionuț
Dr., Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”, Academia Română
Contribuții:
„Penticostarul paisian, Editura Sophia, București, 2018, 658 pp.” (recenzie)
BOBE, Valentin
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București
Contribuții:
BODDECKER, K. John
Preot Conferențiar, Holy Trinity Orthodox Seminary, New York
Paroh la St. Theodore Russian Orthodox Church în Williamsville, New York, având o bogată activitate parohială ca predicator, respectiv teologică în diverse universități din USA, Canada și altele (Niagara University, Toronto University și altele), a îndeplinit diverse funcții în domeniu în care a predat cursuri de Vechiul și Noul Testament, literatură antică, muzicologie și imnografie liturgică bizantină și altele. S-a remarcat îndeosebi ca predicator și conferențiar și foarte puțin ca autor de volume sau studii. Din cursurile și dizertațiile sale (în cadrul unor cursuri mai mari, la diverse evenimente sau în cadru parohial) menționăm: “The Sacred Literatures of the World’s Religions”; Introduction to World Religions (2009); “The Byzantine and Slavic Musical Traditions of the Orthodox Church”; Religion, Language, Music (2012); “Singing Hymns which Make Us the Equals of the Angels: The History, Style and Theology of Orthodox Liturgical Music” (2017); “Fasting and Prayer: Preserving the Baptismal Grace” (2011).
Contribuții:
BOGDAN, Ema-Elena
Drd., Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Contribuții:
BRIA, Ioan
Preot Asistent, Consiliul Ecumenic al Bisericilor, Geneva
Profesor de teologie dogmatică Din 1973 până la 30 iun. 1994 a lucrat la Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Geneva, fiind coordonator pentru studii misionare ortodoxe în comisia „Misiune și Evanghelizare”. Lucrări publicate: Dicționar de teologie ortodoxă, București, 1981, 398 pp. (reeditat în Olanda în 1986 și la București 1994, 428 pp.); Credința pe care o mărturisim, București, 1987, 336 pp.; Destinul Ortodoxiei, București, 1989, 372 pp.; Iisus Hristos, București, 1992, 160 pp. etc.
Contribuții:
BRICIU, Alexandru
Diacon Dr., Cotidianul Lumina al Patriarhiei Române
Contribuții:
BUCUR, Bogdan G.
Preot Profesor, St Vladimir’s Orthodox Theological Seminary, New York
Slujește ca preot în Arhiepiscopia Ortodoxă Antiohiană din America de Nord și este autorul lucrărilor: Angelomorphic Pneumatology: Clement of Alexandria and Other Early Christian Witnesses (Brill, 2009) și Scripture Re-envisioned: Christophanic Exegesis and the Making of a Christian Bible (Brill, 2018), alături de alte articole din domeniul istoriei receptării textelor biblice și patristice.
https://orcid.org/0000-0003-4809-0351
Contribuții:
„Observații asupra exegezei hristologice a teofaniilor biblice în imnografia bizantină”
BURTESCU, Gabriel
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Contribuții:
C
CARAZA, Ioan
Arhidiacon Profesor, Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București
A predat Patrologie și Literatură postpatristică la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. Lucrări publicate: Fundamentul liturgic al Sfintelor Scripturi în teologia patristică, Ed. Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, 2005, 355 pp.; Mărturisirea liturgică a credinței apostolice în teologia patristică, Ed. Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, 2006, 320 pp.; Importanța preacinstirii Maicii Domnului pentru mărturisirea lui Dumnezeu în Hristos la Sfântul Chiril al Alexandriei, Ed. Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, 2014, 400 pp. etc.
Contribuții:
„Taina copilăriei și adolescenței omului în lumina Întrupării Domnului”
„Învierea Domnului pentru stăpânirea Sa peste cei vii și peste cei adormiți”
„Înălțarea Domnului la Cer, începutul dorului după Dumnezeu”
„Cântarea bisericească, rod și sprijin în rugăciuni liturgice”
„Vibrațiile cerești ale psalmilor lui David în sufletul și operele poetului Ștefan Augustin Doinaș”
CĂLDĂRARU, Marius
Dr., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Contribuții:
CÂNDEA, Bogdan
Redactor (1958-2023)
Revista Ortodoxia a Patriarhiei Române
Contribuții:
„Biserica Ortodoxă Română și Războiul de Independență, colectiv de autori, 2 vol., Ed. Basilica, București, 2017, 624 pp., vol. I, 320 pp.” (recenzie)
„Biserica Ortodoxă Română și Războiul de Independență, colectiv de autori, Ed. Basilica, București, 2017, vol. II , 304 pp.” (recenzie)
„Mărturisitor al lui Hristos în închisorile comuniste, Părintele Dimitrie Bejan, Ed. Basilica, București, 2017, 184 pp.” (recenzie)
„Pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, Icoană, iconologie, iconomahie, Ed. Basilica, București, 2018, 320 pp.” (recenzie)
„Vasile Militaru, Poezii, Ed. Basilica, Bucureşti, 2017, 304 pp.” (recenzie)
„Pr. Constantin Nazarie, Activitatea preoților de armată în campania 1916-1918, Ed. Basilica, București, 2018, 240 pp.” (recenzie)
CHALDAEAKES, Achilleas
Profesor, Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (NKUA)
Predă atât la nivel de licență, cât și la nivel postuniversitar la NKUA, dar și la alte universități și institute. Opera sa publicată conține peste 200 de studii (monografii, studii, articole din enciclopedii, referate în cadrul unor conferințe, eseuri în diverse volume colective și reviste de specialitate etc.), majoritatea pe diverse teme (teoretice, istorice, estetice etc.) care țin de domeniul muzicologiei bizantine și al artei psaltice. Este, de asemenea, membru activ al diferitelor societăți științifice internaționale cu activități legate de studiile muzicologice bizantine. Este conducătorul vestitului grup „Maeștrii artei psaltice”, împreună cu care a susținut nenumărate concerte în lume. Activitatea sa publicistică se regăsește și pe paginile sale de web: https://uoa.academia.edu/AchilleasChaldaeakes și https://www.achilleaschaldaeakes.gr/ .
https://orcid.org/0000-0002-0733-3508
Contribuții:
„Ilustrând cântările: Indicații iconografice în muzica bizantină. Teorie și practică”
CIOBOTEA, Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Doctor în teologie al Universității din Strasbourg și al Facultății de Teologie din București; membru al Academiei Internaționale de Științe Religioase (Bruxelles); membru de onoare al Academiei Române. A publicat numeroase volume, dintre care amintim: Făclii de Înviere – Înțelesuri ale Sfintelor Paști, Basilica, București, 2008, 22014, 32020; Brâncuși – sculptor creștin ortodox, Ed. Trinitas, București, 2013; Învățătura Ortodoxă despre Sfintele Icoane, Ed. Basilica, București, 2017; Credința și educația. Principalele lumini ale vieții, Basilica, București, 2019; Satul românesc: izvor de spiritualitate și cultură populară, Basilica, București, 2019 etc.
Contribuții:
„Satul românesc între tradiție, supraviețuire și speranță”
„Satul românesc – creator și păstrător de artă creștină populară”
CIUCĂ, Ionuț
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Contribuții:
CIUREA, Alexandru Vlad
Profesor Dr., Membru al Academiei Române
Profesor emerit de neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și vicepreședinte al Comitetului de neurochirurgie al Ministerului Sănătății din România; conduce Departamentul de Neurochirurgie și este director științific la Spitalul clinic Sanador din București.
https://orcid.org/0000-0003-2176-6374
Contribuții:
„Importanța credinței neurochirurgului în vindecarea patologiei cerebrale”
CLOP, Corneliu
COCA, Nicolae
Preot Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
A mai publicat studiul „Importanța rugăciunii în alinarea suferinței și vindecarea bolilor”, în: Digresiuni necesare, coord. Elena-Maria Emandi, Ed. Napoca Star, Cluj-Napoca, 2021, pp. 131-140.
Contribuții:
„Suferința ca realitate generală dată de caracterul universal al păcatului strămoșesc”
COJOC, Marin
Preot Conferențiar, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova
Predă Istoria Bisericii Universale și Istoria Bizanțului. Ultimul studiu publicat: „Contextul istoric al pătimirii Sfinților Martiri Hermes, Agheu și Gaius din Daca Ripensis”, în Biserica Ortodoxă Română, nr. 3, 2021.
Contribuții:
„Theotokia (Theotokos) Maicii Domnului în inscripțiile de pe teritoriul țării noastre, sec. IV-XIII”
„Conceptul de națiune în inscripțiile din imperiul romano-bizantin și referințe creștine”
COLIȚĂ, Cezar Ivan
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și Școala Doctorală UMF „Carol Davila”, specializarea Neuroștiințe.
https://orcid.org/0000-0001-5700-8511
Contribuții:
„Lungul drum al științei spre credință”
„Îngerul protector al cetății eterne. O analiză critică asupra anghelofaniei de pe Moles Hadriani”
„«Neuroteologia» și dimensiunea moral-metafizică a vieții creștine”
„Între păcat, har și virtute: o perspectivă patristică și neuroștiințifică”
COLIȚĂ, Daniela
Dr., Școala Doctorală din cadrul UMF „Carol Davila”, București
Doctor în Psihologie și Consilier relații în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Contribuții:
„Între păcat, har și virtute: o perspectivă patristică și neuroștiințifică”
COMAN, Cornel
Diacon Drd., Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
Contribuții:
COMAN, Ioan G.
Preot Profesor, Institutul Teologic din București
Profesor de Patrologie și literatură patristică, fost decan al Institutului Teologic din București. S-a remarcat printr-o deosebită activitate publicistică. Dintre lucrările mai importante menționăm: Miracolul clasic, București, 1940, 288 pp; Probleme de filozofie și literatura patristică, București, 1944, 276 pp.; precum și cele trei volume de Patrologie, vol. I, București, 1984, 547 pp.; vol. II, București, 1985, 570 pp; vol. III, București, 1988, 655 pp. etc.
Contribuții:
„Prezența Mântuitorului Hristos în noua creație, după învățătura Sfinților Părinți”
CONSTAS, Maximos
Ieromonah Profesor, Holy Cross Greek Orthodox School of Theology
Deține un doctorat (Ph.D.) în Patristică și Teologie Istorică la Universitatea Catolică din America, Washington, D.C. Fost profesor la Harvard Divinity School, a devenit apoi monah la Simonos Petras, Muntele Athos. Actualmente activează la Holy Cross Greek Orthodox School of Theology. Este autor al volumelor: The Art of Seeing: Paradox and Perception in Orthodox Iconography (Brookline: Holy Cross Press, forthcoming 2014, trad. rom., Arta de a vedea. Paradox și percepție în iconografia ortodoxă, Ed. Doxologia, Iași, 2017); Proclus of Constantinople and the Cult of the Virgin in Late Antiquity (Leiden: Brill, 2003), precum și numeroase articole și traduceri, din care se remarcă: Maximos the Confessor, The Ambigua to Thomas and the Ambigua to John, 2 vols. (Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 2014).
Contribuții:
„«Maria a salutat pe Elisabeta» (Luca 1, 40). Mărturisirea lui Hristos în lumea contemporană”
„«Un cuvânt mai înalt și mai tainic»: Maxim Mărturisitorul și natura limbajului”
„Răpirea la cer a Sfântului Pavel (2 Corinteni 12, 1-10) în tradiția teologică bizantină”
CONSTANTIN, Radu Mihai
Diacon Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Este înscris la Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea București; printre articolele sale se numără: „Teme morale în operele părintelui profesor dr. Dumitru Belu”, în: Studia Doctoralia, vol. IV (2021); „Evoluția și structura necrologului de-a lungul timpului, în preocupările părintelui profesor Dumitru Belu”, în: Altarul Banatului, SN, XXXIX (2023), nr. 1-3.
Contribuții:
„Părintele Ștefan Slevoacă – 111 ani de la naștere și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice”
CORÎU, Daniel
Preot Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Doctorand în domeniul studiului Noului Testament și preot paroh al Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă Mitropolia Autonomă a Japoniei.
Contribuții:
„Caracterul ascetic-misionar al luptei din 1 Tim. 1, 18-19, în erminia niptico-filocalică”
COSMA, Sorin
Preot Profesor, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Caransebeș
Este autorul a diverse studii și volume de spiritualitate creștină și de studii în presa bisericească. Dintre volume menționăm: Cumpătarea în etica filosofică antică și în morala creștină (O încercare de sofrologie creștină), Ed. Helicon, Timișoara, 1999; Bioetica (ediția a II-a), Ed. Marineasa, Timișoara, 2003; Ascetica, Ed. Marineasa, Timișoara, 2003.
Contribuții:
„Legitimitatea familiei creștine în contextul actual”
„Pr. Marian Vild, Studii biblice, Editura Universității din București, 2018, 159 pp.” (recenzie)
„O pledoarie în favoarea cumpătării”
„Războiul – crimă antisocială și păcat strigător la cer”
„Aspecte ale rugăciunii în tradiția filocalică”
„Indisolubilitatea căsătoriei și divorțul din perspectiva misiunii spirituale a Bisericii”
„Toxicomania – păcat împotriva naturii umane și misiunea Bisericii în lume”
„Dreapta socoteală – «maica și păzitoarea tuturor virtuților»”
COSTACHE, Doru
Protopresbiter Conf. Dr., Sydney College of Divinity.
Foarte activ în domeniul Patristicii, se preocupă și de relația dintre știință și teologie. Este autor a numeroase studii precum și coautor la volumele: Humankind and the Cosmos: Early Christian Representations (Brill, 2021) și Dreams, Virtue and Divine Knowledge in Early Christian Egypt (Cambridge University Press, 2019).
https://orcid.org/0000-0002-0255-1928
Contribuții:
CROITORU, Ion Marian
Conferențiar Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște
Predă Patrologie și literatură patristică. Este autorul a numeroase articole apărute atât în revistele bisericești românești, cât și în anumite publicații teologice străine.
https://orcid.org/0000-0001-5120-0174
Contribuții:
D
DASCĂLU, Nicolae
Preot Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Consilier patriarhal coordonator al Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, directorul Publicațiilor LUMINA și profesor asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Este autorul mai multor volume, studii și articole despre comunicarea religioasă, între care: Comunicare pentru comuniune: o perspectivă ortodoxă asupra mass-media, Ed. Trinitas, Iași, 2000, și Parabola făcliei aprinse. Comunicarea religioasă în era informațională, Ed. Basilica, București, 2012.
Contribuții:
„Preotul de parohie, între cerul deschis al Sfintei Liturghii și marea vieții digitale”
DAVID, Antim
Arhimandrit, Mănăstirea „Schitul Măgureanu”, București
S-a remarcat printr-o bogată activitate misionară. Este, de asemenea, invitat la numeroase conferințe și emisiuni ale Televiziunii „Trinitas”.
Contribuții:
DECIU, Nicușor
Redactor-șef, Revista Ortodoxia a Patriarhiei Române; Institutul Biblic și de Misiune Ortodoxă, București
Prolific traducător de limba greacă nouă și greacă veche, este apreciat pentru numeroasele articole publicate în paginile cotidianului Lumina și în săptămânalul Lumina de Duminică ale Patriarhiei Române. Este pasionat de polemici, întâlniri, reportaje și interviuri cu personalități contemporane. Cele mai remarcabile traduceri oferite publicului sunt: Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. II, a Prof. Nikos Matsoukas, Ed. Bizantină, 2006; Sfântul Simeon al Tesalonicului, Erminia dumnezeiescului simbol al credinței ortodoxe, la Ed. IBMO, București, 2010; Prof. Hrisostom Stamoulis, Frumusețea Sfințeniei, Ed. Basilica, 2011. În anul 2021 adună cele mai relevante cugetări în volumul de autor: În fața provocărilor secularismului. O radiografie a schimbării mentalităților în societatea contemporană, Ed. Trinitas, 2021.
Contribuții:
„Γεώργιος Μαντζαρίδης, Ησυχίας καρποί, Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, 2017, 174 σ.”
„Bogdan-Chiril Cândea (1958-2023) ‒ un ostenitor dedicat al Revistei Ortodoxia”
Traduceri:
Arhim. Athanasie Mythilineos – „Cateheza întâi la cartea Facerii”
Arhim. Athanasie Mythilineos – „Cateheza a doua la cartea Facerii”
Pr. Prof. Dumitru Stăniloae – „«Lumina lui Hristos luminează tuturor»”
DINCĂ, Viorel
Preot Dr.
Traducător
Traduceri:
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia întâi la Faptele Apostolilor”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia a II-a la Faptele Apostolilor”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia a III-a la Faptele Apostolilor”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia a IV-a la Faptele Apostolilor”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia a V-a la Faptele Apostolilor”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia a VI-a la Faptele Apostolilor”
DINU, Ionuț-Ștefan
Preot Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Preot la biserica „Înălțarea Domnului” – Piața Sudului.
Contribuții:
DOBRE, Nicolae Vladimir
Doctor, Cercetător științific
Este inginer-doctor în electronică și cercetător științific gr. I. Activează în domeniul dialogului știință-religie (inclusiv în cadrul Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și știință, condus de conf. Dr. Adrian Lemeni); a publicat în dublă ediție cartea De la Credință la Știință și înapoi la Credință; articole în revista Epifania, Ziarul Lumina ș.a. A susținut conferințe la Biserica „Sf. Silvestru”, Centrul „Sf. Petru și Andrei”, Biserica „Acoperământul Maicii Domnului – Brâncuși”, Biserica „Buna Vestire – Dobroteasa” din București. A participat la emisiuni realizate de Trinitas Tv în cadrul rubricii „Lumina Celui Nevăzut”.
Contribuții:
„Modelul ca factor de conflict, dar şi element de dialog între știinţă și teologie”
DRĂGAN-MIHAI, Mărioara
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București
Contribuții:
„Revelație, credință și educație în opera Pedagogul a lui Clement Alexandrinul”
F
FARCAȘIU, Lucian
Preot Conferențiar, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
Contribuții:
G
GALADZA, Daniel
Profesor, Universitatea din Viena
Profesor asistent la catedra de Studii liturgice și teologie sacramentală de la Universitatea din Viena și partener de cercetare națională la Secția de cercetare bizantină a Academiei de Științe a Austriei. În 2016-2017 a fost profesor invitat la Institutul Pontifical Oriental din Roma. Este autor a numeroase studii de liturgică foarte apreciate în lumea academică.
https://orcid.org/0000-0001-9981-8934
Contribuții:
„Evhologhioanele bizantine – surse pentru istoria socială și viața cotidiană”
GALERIU, Constantin
Preot Profesor, Institutul Teologic din București
A fost unul dintre cei mai însemnați predicatori ai Bisericii Ortodoxe Române din sec. al XX-lea. Însă are și o importantă activitate publicistică, din care menționăm: Dialoguri de seară-Părintele Galeriu în dialog cu Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Sorin Dumitrescu, Editura Harisma, 1991; Tâlcuiri la mari praznice de peste an, Editura Anastasia, 2001; Tatăl Nostru, Editura Harisma, 2002; Cu Părintele Galeriu între Geneză și Apocalipsă – Convorbiri realizate de Dorin Popa, Editura Harisma, 2002; Cartea celor nouă Fericiri, Editura Harisma, 2004 etc.
Contribuții:
GAVRILĂ, Vasile
Preot Dr., Paraclisul Universitar „Sf. Nicolae”-Ghica, București
Se distinge printr-o activitate misionară și editorială deosebită, atât ca traducător, cât și ca autor. Dintre cărțile de autor publicate menționăm: Despre Sfânta Împărtășanie, București, 1999; Postul Mare pe înțelesul tuturor, București, 1999; Cununia – viață întru Împărăție, București, 2004; Pentru Tineri, București, 2009; Duhovnicul de la miezul nopții, București, 2012 etc.
Contribuții:
„«Rugăciunile de Taină» în Liturghia Ortodoxă – încercare de recuperare a tradiției autentice”
GAVRILUȚĂ, Nicu
Profesor, Facultatea de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Decanul Facultății de Filosofie din cadrul Universității din Iași. Este autorul a numeroase studii și volume de filosofie, sociologie și istoria religiilor, dintre care amintim: Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului și transumanismul, Editura Polirom, 2018; Mama proștilor e mereu gravidă. Sociologia patologiilor cotidiene, Institutul European, 2010; Mit, magie și manipulare politică, Editura Institutului European, 2015; Sociologia religiilor. Credințe, ritualuri, ideologii, Editura Polirom, 2013 etc.
https://orcid.org/0000-0002-8060-7317
Contribuții:
„Criza spirituală a satului românesc contemporan. Diagnostic și terapii religioase”
„Bătrânețea, provocările noilor tehnologii și soluțiile creștinismului”
GEANĂ, Gheorghiță
Profesor, Institutul de Antropologie al Academiei Române
Cercetător și autor a numeroase studii și lucrări de antropologie apărute în volume și reviste tipărite sub emblema unor prestigioase edituri românești și străine, printre acestea din urmă aflându-se: Routledge, Cambridge University Press, Wiley, LIT Verlag etc.
https://orcid.org/0000-0002-5418-0479
Contribuții:
GEORGESCU, Stelian Laurențiu
Preot Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Arad
Este doctor al Facultății de Teologie a Universității din Arad.
Contribuții:
„Teologia morții lui Dumnezeu în viziunea Părintelui profesor Petru Rezuș”
GHEAȚĂU, Mihail
Ieromonah, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design – Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași
A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, secția pictură. Lucrări publicate: Teofania – scurtă incursiune biblică și artistică în istoria icoanei „Botezul Domnului” (2010); „Ochiul lui Dumnezeu”: o istorie vizuală a unor simboluri (2014); Influențe Art Nouveau în Arta Decorativă Eclesială: Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” – Iași (2016), toate la Ed. Doxologia.
Contribuții:
„Lux incorporata. Tema luminii și sursele ei antice în imaginarul artei creștine”
GHEORGHE, Mihail
Preot Dr., Departamentul „Carte de Cult”, Editurile Patriarhiei Române
Contribuții:
GHERMAN BĂLĂLĂU, Luminița-Nina
Profesor de limba și literatura română, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”
Contribuții:
GHICA, Alexandru
Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Contribuții:
„Tema eliberării în dialogul lui Iisus cu Pilat (Ioan 19, 10-12)”
GICĂ, Emilian-Florentin
Elev, Seminarul Teologic Ortodox din București
Contribuții:
GRIGORAȘ, Mihai
Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București; Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București – Secția Filologie Clasică
Traducător & redactor, Departamentul „Carte patristică” din cadrul Editurilor Patriarhiei Române
Volume traduse: Sf. Ioan Gură de Aur, Comentariu la Evanghelia după Ioan, vol. II, în colaborare cu Maria-Iuliana Rizeanu, în col. Părinți și Scriitori Bisericești 18 (serie nouă), Ed. Basilica, București, 2019; Sf. Grigorie de Nyssa, Scrisori și tratate trinitare, Ed. I.B.M.O., București, 2022; Claudio Moreschini, Părinții Capadocieni. Istorie, Literatură, Teologie, în colaborare cu Pr. Florin Ristache, Ana-Maria Răducan, Marius Portaru, Ed. Basilica, București, 2024.
Traduceri:
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia 64 la Evanghelia după Ioan”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia 61 la Evanghelia după Ioan”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia 73 la Evanghelia după Ioan”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia 74 la Evanghelia după Ioan”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia 77 la Evanghelia după Ioan”
Sfântul Grigorie al Nyssei – „Scrisoarea a XXIV-a către ereticul Heracleianus”
Sfântul Grigorie al Nyssei – „Scrisoarea către monahul Filip, despre obiecțiile arienilor”
GRIGORAȘ (STOIAN), Isabela
Dr., Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București & Université de Fribourg – Filologie Clasică
Traducător & redactor, Departamentul „Carte patristică” din cadrul Editurilor Patriarhiei Române
Volume traduse: Sf. Ioan Gură de Aur, Comentariu la Epistola întâi către Tesaloniceni, Ed. I.B.M.O., București, 2022.
Traduceri:
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia I la Epistola I către Tesaloniceni”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia II la Epistola I către Tesaloniceni”
Sfântul Ioan Gură de Aur – „Omilia a V-a la Epistola I către Tesaloniceni”
GRIGORIȚĂ, George
Arhidiacon Profesor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București
https://orcid.org/0000-0002-4053-8919
Contribuții:
GORBACHEVSKIY, Dositei
Ieromonah, Episcopia Hușilor
Este mare ecleziarh al Catedralei episcopale din Huși și medic endocrinolog. A participat la conferințe teologice internaționale pe teme din monahismul ortodox și este traducătorul mai multor lucrări de spiritualitate ortodoxă din limba rusă.
Contribuții:
„Hotărârile Sinodului Stoglav din 1551 cu privire la pictorii iconari și iconografie”
H
HALICHIAS, Ana-Cristina
Profesor Dr., Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București – Secția Filologie Clasică
Traducător
Traduceri:
Fericitul Ieronim, „Epistola CVII. Către Laeta, despre educarea fiicei sale”
Fericitul Ieronim, „Epistola a CXVIII-a – Exortație către Iulian”
Fericitul Ieronim, „Epistola CXXII – Către Rusticus, despre pocăință”
Fericitul Ieronim, „Epistola CXXIII – Către Geruchia, despre monogamie”
Fericitul Ieronim, „Epistola CXXV, Către călugărul Rusticus”
HLANDAN, Andrei
Diacon Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București
Slujitor la biserica „Sfântul Ilie – Rahova” și redactor în cadrul Editurilor Patriarhiei Române.
Contribuții:
„Puterea numelui Mântuitorului Iisus Hristos în rugăciunea inimii”
HOLBEA, Gheorghe
Preot Conferențiar, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București
Predă Spiritualitate ortodoxă. Ascetică și Mistică (licență), precum și Spiritualitatea athonită (master „Doctrină și cultură”); Dimensiunea duhovnicească a slujirii sociale (master „Misiunea socială a Bisericii”); Raportul dintre trup și suflet în spiritualitatea ortodoxă (master „Spiritualitate creștină și viață sănătoasă”).
Lucrări: Η θεολογία του π. Δημητρίου Στανιλοαε και η σχέση της με τη σύγχρονη ανατολική και δυτική θεολογία (Teologia Părintelui Dumitru Stăniloae și legătura ei cu teologia contemporană răsăriteană și apuseană), Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2006; Anamneza între Cronos și Kairos. Perspective creștine, Editura Eikon, București, 2015; Metanoia. Temeiuri patristice și provocări contemporane, Editura Eikon, București, 2015. S-a remarcat, de asemenea, și prin numeroase articole în presa bisericească, dintre care menționăm: „Teologie și cultură în Tradiția ortodoxă răsăriteană și în tradiția occidentală”, în: Almanah bisericesc, Episcopia Buzăului, 1993, pp. 46-66; „Teologia dialectică în analiza critică a părintelui Dumitru Stăniloae”, în: Ortodoxia, LI, nr. 3-4, 2000, pp. 93-104; „Integrarea teologică a filosofiei lui Heidegger”, în: Studii Teologice, nr. 3-4/ 2003, pp. 46-58 etc.
Contribuții:
„Legea românească, credința creștină și dragostea de neam”
„Rugăciunea lui Iisus în învățătura Sfântului Vasile de la Poiana Mărului”
I
IOJA, Cristinel
Preot Profesor, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad
Predă la Facultațea de Teologie Ortodoxă a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Cărți publicate: Homo adorans. Între Iisus Hristos și politeismul lumii contemporane (2008); Cosmologie și soteriologie în gândirea Părinților Răsăriteni (2008); Dogmatică și dogmatiști. Prolegomena privind aprofundarea Teologiei Dogmatice Ortodoxe Române în a doua jumătate a secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea (2008); Homo Economicus: Iisus Hristos, sensul creației și insuficiențele purului biologism (2010).
Contribuții:
IORDACHE, Mihai
Preot Dr., Facultatea de Teologie din Basel
Contribuții:
J
JAMBORE, George
Preot, Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale
Contribuții:
Festivalul-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” – Ediția a XI-a, 2018
Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!” – Ediția a XII-a, 2019
Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!” – Ediția a XIII-a, 2021
Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!” – Ediția a XIV-a, 2022 (I)
Festivalul – Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!” – Ediția a XV-a, 2023
„Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească «Lăudați pe Domnul!» – Ediția a XV-a, 2023 (II)”
JOANTĂ, Serafim
Mitropolit, Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord
De aproape trei decenii desfășoară o bogată activitate misionară în Occident, păstorindu-i pe românii din diaspora. Însă a acordat și numeroase interviuri, a susținut conferințe și a scris articole de spiritualitate ortodoxă. O parte dintre acestea au văzut lumina tiparului în volumele: Sfinții printre noi: de la Paisie Olaru la Rafail Noica. Duhovnici pe care i-am cunoscut, Ed. Doxologia, 2015; Rugul aprins al inimii noastre – Convorbiri cu tinerii, Ed. Doxologia, 2018; De te voi uita, Ierusalime… sau Ortodoxia trăită în Occident, Ed. Doxologia, 2019 etc.
Contribuții:
K
KELLER, Marius
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Contribuții:
„Despre curățirea și înnoirea oamenilor în Taina Pocăinței la Părintele Dumitru Stăniloae”
L
LEMENI, Adrian-Nicolae
Conferențiar Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
A publicat numeroase articole și studii în presa bisericească, respectiv volume de studii (în colaborare) sau de autor dedicate în special dialogului dintre teologie și știință. Dintre volume: Dicționar de teologie ortodoxă-știință, scris împreună cu Pr. dr. Răzvan Ionescu, Ed. Curtea Veche, București, 2009; Adevăr și comuniune, Ed. Basilica a Patriarhiei Române, București, 2011. Câteva studii: „Cunoașterea științifică și cunoașterea religioasă. Repere epistemologice semnificative”, în volumul: Perspective românești asupra științei și teologiei, coordonatori Acad. Basarab Nicolescu și Magda Stavinschi, Ed. Curtea Veche, București, 2006; „Cunoașterea teologică asumată ca experiență eclesială trăită în Duh și Adevăr”, în volumul: Teologia dogmatică ortodoxă la începutul celui de-al treilea mileniu, Arad, 2006.
Contribuții:
„Mărturisirea unității de credință în contextul riscului deturnării ei prin diferite ideologii”
LUPU, Alin
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Redactor coordonator, Editura Basilica a Patriarhiei Române
Contribuții:
M
MARAVAL, Pierre
Profesor Dr., Universitatea Sorbonne – Paris
A fost conferențiar și profesor la Universitatea Strasbourg (1971-1998), profesor și apoi profesor emerit la Universitate Sorbonne – Paris
Contribuții:
„Cea mai veche fază a pelerinajului creștin în Orientul Apropiat (înainte de sec. al VII-lea)”
MARINESCU, Adrian
Dr., Ludwig-Maximilians-Universität München
Cercetător independent. Asistent și Lector, pentru disciplina Patrologie și literatură patristică, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (până în 2010), apoi Profesor de Liturgică, Istoria Bisericii și Patrologie, la Ludwig-Maximilians-Universität München, Ausbildungseinrichtung für Orthodoxe Theologie (2010-2016). Cărți publicate: Mânăstirea Sf. Ecaterina de la Muntele Sinai și legăturile ei cu Țările Române. Perspectivă istorico-patristică, Sophia, București, 2009. Ultimul studiu publicat: „Patristic phenomenologies of orthodox contemporaneity: Patristic – Post-patristics – Neopatristics in the recent theological debate in Greece”, în: Rev. Ionuț Holubeanu (ed.), Proceedings of the International Scientific Conference „History and Theology”, Constanța (Romania), November 17-18, 2020, Ed. Universitară, Bucharest, 2021, pp. 318-347.
Contribuții:
MICU, Gheorghe-Daniel
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Contribuții:
MIRCEA, Ioan
Preot, Institutul Teologic din București
Autor a numeroase articole și lucrări pe teme biblice, între care cea mai cunoscută este: Dicționar al Noului Testament, Ed. IBMBOR, București, 1984, 527 pp.
Contribuții:
MIRON, Vasile
Arhimandrit Conferențiar, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” – Constanța
Predă Liturgică la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” din Constanța. Ultimele cărți publicate: Sărbătorile împărătești cu dată fixă în cinstea Mântuitorului, Istoricitatea, semnificația și importanța lor liturgică, religioasă și etnografică, Ed. Paideia, București, 2010; Prelegeri de Liturgică Generală, Ed. Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța, 2013; Teologie Liturgică, curs pentru masteranzi, Ed. Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța, 2014; Gândirea socială a Bisericii, Ed. Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța, 2017; Sărbătorile sfinților, Ed. Universitară, 2018.
Contribuții:
„Semnificația și importanța iconografiei bisericești și a picturii interioare a sfântului locaș”
„Părintele profesor Constantin Galeriu, un duhovnic iscusit”
„Chipuri de clerici, monahi și mireni români traducători de cărți bisericești”
„Originea magilor și semnificația simbolică a darurilor oferite de ei Pruncului Iisus”
„Rolul și importanța cimitirelor în tradiția și viața liturgică a Bisericii Ortodoxe”
„Viața morală și interioară a preotului”
„Mântuitorul nostru Iisus Hristos, modelul desăvârșit al păstorilor de suflete”
„Taina îndumnezeirii persoanei umane după învățătura Sfântului Simeon Noul Teolog”
„Importanța rugăciunii în viața spirituală a preotului”
„Administrarea Sfintei Împărtășanii. Deasă sau rară împărtășire?”
MITITELU, Cătălina
Conferențiar Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” – Constanța
https://orcid.org/0000-0001-6489-9252
Contribuții:
MUNTEAN, Vasile V.
Preot Profesor, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea de Vest din Timișoara
Profesor de Bizantinologie. Este autorul a numeroase studii de bizantinologie, publicate în reviste de specialitate din țară și străinătate. Dintre lucrările publicate, amintim: Istoria Creștină Generală, 2 volume (360 pp. + 484 pp.), Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2008.
Contribuții:
„Fontes Historiae Daco-Romanae, vol. IV. Marginalia”
„Sfântul Grigorie Palama, isihasmul și românii (o schiță istorico-teologică)”
MYTHILINEOS, Athanasie
Arhimandrit, Fost Egumen al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Dimitrie” din Larisa, Grecia
A rămas în conștiința Bisericii drept unul dintre cei mai mari predicatori contemporani din Grecia. A trecut la Domnul în anul 2006 și s-au păstrat de la el peste 4000 de omilii înregistrate, pe diverse teme, care au fost sau urmează a fi transcrise. Între acestea se remarcă omiliile la aproape toate cărțile Sfintei Scripturi, de la Facerea până la Apocalipsa.
Contribuții:
N
NESSERIS, Ilias
Doctor, Academia de Științe a Austriei
Byzantine research, Post-Doc
https://orcid.org/0000-0001-7300-2208
Contribuții:
„Evhologhioanele bizantine – surse pentru istoria socială și viața cotidiană”
NICODIM, Alexandru
Preot Drd., Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
Fost paroh al Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă Mitropolia Autonomă a Japoniei, între anii 2008-2013, iar din 2014 până în prezent, preot paroh la Parohia „Sf. Nicolae”-Broșteni din București.
Contribuții:
NICOLESCU, Costion
Cercetător Dr., Muzeul Țăranului Român din București
Teolog și etnolog ce s-a remarcat prin perspectiva interdisciplinară de abordare a temelor având la bază, desigur, viziunea creștină asupra lucrurilor. Aceasta s-a vădit prin numeroase articole de presă și cărți din care menționăm: Mic tratat de iubire. Urmat de alte iubitoare studii și eseuri, Ed. Doxologia, 2012; Carte pentru îndrăgostiții care vor să se împrietenească, Ed. Sophia, 2014; Hristos. Adăpostul, veșmântul, hrana, doctorul și leacul omului și al omenirii pe calea mântuirii, Ed. Renașterea, 2011 etc.
Contribuții:
NICULCEA, Adrian
Preot Profesor, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” – Constanța
Predă Teologie Sistematică la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” – Constanța și este autorul a numeroase articole, manuale de teologie și cărți. Între acestea: Cunoașterea naturală a lui Dumnezeu de la autorii biblici la gânditorii moderni, col. Caietele Misionarului Ortodox, nr. 10, Ed. Garuda-Art & Vasiliana ’98, Chișinău și Iași, 2006, 216 pp.
Contribuții:
„Conceptele de «imanență» și «transcendență»: sensul și valoarea lor în teologie și filozofie”
NOJEA, Traian
Preot Dr., Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei
Profesor în învățământul preuniversitar. Dintre ultimele lucrări publicate menționăm: „Comunitățile de români ortodocși din Serbia. Istorie, organizare canonică și administrativă”, în: Mitropolia Ardealului, SN, I (2021), nr. 2, pp. 150-163 (partea I) și SN, I (2021), nr. 4, pp. 134-164 (partea a II -a); „Norme canonice, liturgice și tipiconale privitoare la înmormântare în Biserica Ortodoxă”, în: Legea Românească I (2023), pp. 153-165.
Contribuții:
„Dreptul canonic apusean în secolele XII–XV, între jus concilium și jus pontificium”
P
PALADE, George V.
Preot Dr., Parohia românească „Buna-Vestire” – Bruxelles
Contribuții:
PALADE, Radu Șerban
Profesor, Facultatea de Medicină Generală, UMF „Carol Davila” București
Profesor Universitar Chirurgie Generală și membru în „Comisia de Bioetica a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române”. Autor a numeroase studii de chirurgie generală. În paralel, a mai publicat volumele de proză: Jurnal Nobel 1974, Ed. Sfera, 2016, și La oră de rouă. Miscelaneul unui medic scriitor, Ed. Sfera, 2016.
Contribuții:
„Preotul Gheorghe Palade (1854-1928). Din rădăcină sfințită, ramuri binecuvântate”
PAPACONSTANTINIOU, Arietta
Profesor asociat de istorie antică la Oriental Institute, University of Oxford
Contribuții:
„Copil sau monah? O poveste nepublicată atribuită lui Ioan Moschos în MS Coislin 257”
PĂTRU, Miron (Laurențiu Mihai)
Monah Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” – Constanța
Contribuții:
„Epistole canonice ale Patriarhului Fotie. Considerații și evaluări”
PERRONE, Lorenzo
Profesor emerit, Universitatea din Bologna
Predă Literatură creștină timpurie. Doctor Honoris causa în Teologie, University of Munich. Din 1995 până în 2013 a activat ca întemeietor și editor al Adamantius: Journal of the Italian Research Group on Origen and the Alexandrian Tradition. A coordonat ediția critică a nou-descoperitelor Omilii la Psalmi ale lui Origen (Munich, Cod. Gr. 314). Este autor a numeroase studii asupra literaturii patristice din primele veacuri.
Contribuții:
PETCU, Liviu
Preot Asistent, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Lucrări publicate: Iubirea nemărginită a lui Dumnezeu pentru noi, Editura Doxologia, Iași, 2018; Early Church Fathers on Repentance and Confession of Sins, Lambert Academic Publishing House, Saarbrücken, Germany, 2017; Părinții Patericului, despre pocăință, Editura Doxologia, Iași, 2016; Lumina Sfintelor Scripturi, 3 volume, Editura Basilica, București, 2015; Îndumnezeirea omului după învățătura Sfântului Grigorie de Nyssa, Editura „ASTRA Museum”, Sibiu, 2013.
https://orcid.org/0000-0001-5344-5378
Contribuții:
„Revelări ale iubirii dumnezeiești în Noul Testament: ἀγάπη (agápe) și σπλάγηνον (splágchnon)”
PLEȘA, Ionel
Preot, Parohia „Hagiu” – București
Contribuții:
„Steaua Betleemului. Studiu exegetic, istoric și astronomic”
POP, Vasile
Preot Drd., Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
Preot misionar, Parohia Sf. Efrem cel Nou, Torrente – Spania
Contribuții:
„Mărturii spaniole despre prezența Ortodoxiei în Peninsula Iberică”
POPESCU, Dumitru
Preot Profesor, Membru al Academiei Române
Profesor de Teologie Dogmatică și fost decan al Facultății de Teologie din București. A trecut la Domnul în 2010. Dintre lucrările publicate, amintim: Teologie și cultură (București, 1993), Ortodoxie și contemporaneitate (București, 1996), Iisus Hristos Pantocrator (București, 2005) etc.
Contribuții:
PREDA, Nicolae
Diacon Lector, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
A mai publicat: Rânduiala rugăciunii ce se face după ieșirea sufletului din trup, conform Psaltirii de la 1818 (Chișinău), Ed. Basilica a Patriarhiei Române, 2015, 352 pp. și Așa-numitele „Rugăciuni ale Catismelor”, potrivit codicelui Ateniense 2478, fără editură, 2015, 184 pp.
Contribuții:
„Rugăciunea «Dumnezeul duhurilor…» (scurtă analiză textuală)”
„«Litia mică pentru cei morți» – rânduială (un alt formular «inedit» al Abației din Grottaferrata)”
„Litia mică pentru cei morți (rânduială de tip palestinian)”
„Practica euharistică și pâinea folosită la Euharistie (studiu introductiv)”
R
RADLE, Gabriel
Profesor, Dumbarton Oaks Research Library & Collection
Este specialist în Liturgică, apreciat la nivel internațional. Este autor a numeroase studii, coautor la câteva volume și participant la numeroase conferințe și cursuri în diverse țări. Dintre lucrările sale menționăm: (Co-editor) Rituals & Rites of the Christian East: Proceedings of the Fourth Congress of the Society of Oriental Liturgy, Lebanon, July 10-15, 2012 (Leuven 2014), The History of Nuptial Rites in the Byzantine Periphery (Excerpta ex Dissertatione ad Doctoratum, Oriental Institute, Rome 2012). (with S. Parenti) „A Taxonomy of Byzantine Liturgical Books,” talk delivered at the Expert Seminar of the Catalogue of Byzantine Manuscripts (CBM), Athens, 8-11 December 2011 (Brepols 2015). „From the Imperial Palace to the Province: The Early Formationof Byzantine Marriage Ritual” Selected paper delivered at the Byzantine Studies Conference (Vancouver, 7 November 2014).
Contribuții:
„Dezvoltarea riturilor nupțiale bizantine conform Sinai Gr. 957”
RAPP, Claudia
Universitatea din Viena
Department of Byzantine and Modern Greek studies
https://orcid.org/0000-0001-9606-6888
Contribuții:
„Evhologhioanele bizantine – surse pentru istoria socială și viața cotidiană”
RĂDUCĂ, Mihai
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Contribuții:
RĂDULESCU, Gheorghe-Vlăduț
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Contribuții:
„Conlucrarea dintre Biserică și Stat în perioada Marii Uniri”
RESTIAN, Adrian
Profesor, UMF „Carol Davila” București
Membru titular al Academiei de Științe Medicale
Contribuții:
„Lungul drum al științei spre credință”
„«Neuroteologia» și dimensiunea moral-metafizică a vieții creștine”
„Între păcat, har și virtute: o perspectivă patristică și neuroștiințifică”
ROSE, Serafim
Ieromonah, Mănăstirea „Sf. Gherman”-Platina, Alaska
A fost un cunoscut călugăr ortodox american (1934-1982) ce a aparținut de Biserica Ortodoxă Rusă din afara granițelor. Autor prolific și misionar de excepție, pe lângă articolele din revista The Orthodox Word (revistă ce apare și astăzi) și cunoscutele volume apărute în mai multe limbi, de la el a rămas și acest Curs de supraviețuire ortodoxă, transcris de ucenici de-ai lui, ce reprezintă o adevărată sinteză a gândirii sale.
Contribuții:
„Curs ortodox de supraviețuire – Introducere și Evul Mediu (text inedit)”
ROSSETTO, Giulia
Academia de Științe a Austriei
https://orcid.org/0000-0002-0146-3694
Contribuții:
„Evhologhioanele bizantine – surse pentru istoria socială și viața cotidiană”
S
SALVAN, Alexandru
Arhidiacon Dr., Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
Contribuții:
SALVAN, Mihai
Dr., Facultatea de Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; Facultatea de Filosofie și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Redactor în cadrul Editurilor Patriarhiei Române. Autorul apreciatelor volume: Despre stăpânirea și înrobirea de sine (Paideia, 2013); Spovedania lui Dostoievski. Mărturisirea ca eliberare în pagini literare și filocalice (Trinitas, 2022).
Contribuții:
„Adrian Lemeni, Tehnicizarea inumană a vieții, Ed. Basilica, București, 2022, 584 pp.” (recenzie)
SAVIN, Dositeea
Monahie, Mănăstirea Christiana, Arhiepiscopia Bucureștilor
Este coordonatoarea centrului pentru îngrijirea bătrânilor din Mănăstirea Christiana. A participat la diverse simpozioane științifice organizate de Biserică pe tema îngrijirii vârstnicilor și a acordat interviuri în presa bisericească.
Contribuții:
SĂSĂUJAN, Mihail-Simion
Preot Profesor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București
Predă Istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Contribuții:
SCHIFFER, Elisabeth
Profesor Doctor, Academia de Științe a Austriei
Division of Byzantine Research
https://orcid.org/0000-0003-2771-7485
Contribuții:
„Evhologhioanele bizantine – surse pentru istoria socială și viața cotidiană”
SCURTU, Codruț-Dumitru
Preot Profesor, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea
Este preot la biserica „Sfântul Dimitrie” din Râmnicu-Vâlcea și profesor titular de muzică liniară și psaltică la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” al Arhiepiscopiei Râmnicului
Contribuții:
SORESCU, Răzvan-Andrei
A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București (2016), în cadrul căreia a finalizat și studiile de master (2018). Cele mai recente publicații: „August Treboniu Laurian, al doilea președinte al Academiei Române”, în: Magazin Istoric LVII (2023), S.N., nr. 11; „«Să i se facă cuviinciosul agiutor și ocrotire». Pașaport din vremea lui Știrbei Vodă”, în: Magazin Istoric LVII (2023), S.N., nr. 12; „Munca: perspective antice, biblice și patristice”, în: Glasul Bisericii LXXXI (2022), 1-3, pp. 239-271.
Contribuții:
STANCIU, Mihail
Arhimandrit Drd., Facultatea de Teologie din Tesalonic
Este autor al mai multor articole și lucrări. Între cărțile publicate amintim: Sensul creației, București, 2010; editor al lucrărilor: Sfântul Antim Ivireanul, Didahii, Ed. Basilica, 2010; Sfântul Antim Ivireanul: Scrieri, Ed. Basilica, 2011, 22016; Sfântul Antim Ivireanul, Scrisori, Ed. Basilica, București, 2014.
Contribuții:
„Contribuția Sfântului Antim Ivireanul la întărirea Ortodoxiei și a conștiinței naționale românești”
„Lucrarea Părintelui Sofian Boghiu în memoria fiilor duhovnicești”
„O însemnare olografă inedită a Ieromonahului Antim Ivireanul (1699)”
„Revoluția transumanistă, mutațiile axiologice, dictatura globală și vremurile eshatologice”
STĂNCIULESCU-BÂRDA, Alexandru
S-a remarcat ca autor prolific în spaţiul religios, literar, istoric şi folcloric.
Dintre lucrările publicate menţionăm: Proverbe şi expresii religioase, 3 vol., Ed. „Cuget Românesc”, 1991-1992; Studii şi documente privind Istoria României, vol. 1, Banatul, Ed. „Cuget Românesc”, 2003; vol. 2, 2010; Drept canonic, curs universitar, Ed. Sitech, Craiova, 2005, Bibliografia Revistei „Ortodoxia”, 1949-2018, Ed. „Cuget Românesc”, Bârda, 2020 etc.
De asemenea, a semnat numeroase studii şi articole în presa bisericească şi laică.
Contribuții:
STĂNILOAE, Dumitru
Este cel mai mare teolog român din secolul al XX-lea. Autorul a numeroase articole şi cărţi cunoscute în toată lumea; cea mai apreciată fiind Teologia Dogmatică Ortodoxă, în 3 volume. Este, de asemenea, traducătorul monumentalei lucrări Filocalia, precum și al multor traduceri din Sfinţii Părinţi.
A trecut la Domnul pe 5 octombrie 1993.
Contribuții:
„Rolul Ortodoxiei în formarea și păstrarea ființei poporului român și a unității naționale”
„Liturghia și unitatea religioasă a poporului român”
„Ortodoxia, modul spiritualității românești”
„Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu prin care toate s-au făcut și se refac”
STREZA, Ciprian
Profesor, Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
Este autor al volumelor: Anaforaua euharistică a Sfântului Vasile cel Mare. Istorie, text, analiză comparată, comentariu teologic, Sibiu, 2009; Părintele Profesor Ene Braniște – slujitorul, profesorul și teologul. Prezentare biobibliografică a personalității sale, Sibiu, 2009; Sfânta Taină a Botezului – între simbolismul ritualului baptismal și realismul lucrării tainice a harului, Sibiu, 2009, precum și al unor articole în presa bisericească, dintre care menționăm: „Este Sfântul Vasile cel Mare autorul Liturghiei ce îi poartă numele?”, în volumul omagial, Ale Tale dintru ale Tale, dedicat împlinirii a 60 de ani a ÎPS Laurențiu Streza, Ed. Andreiană, Sibiu, 2007, pp. 320-337.
https://orcid.org/0000-0002-7664-2857
Contribuții:
„Părinții Capadocieni – aristocrația creștină a Capadociei secolului al IV-lea”
STRUGARIU, Constantin
Drd., Institutul Teologic din București
Contribuții:
„Grija pentru cei morți în cultul și spiritualitatea ortodoxă”
T
TĂNASE, Marius-Gheorghe
Drd., Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
Specializarea Teologia Vechiului Testament
Contribuții:
TEODOREANU, Nicolae
Profesor, Universitatea Națională de Muzică București
Compozitor și etnomuzicolog (1962-2018) cu o bogată activitate academică; a predat din anii 1990 la Universitatea Națională de Muzică București și la Universitatea Transilvania din Brașov. S-a distins prin componistică, alcătuind lucrări orchestrale, de cameră, corale și vocale; s-a remarcat și prin compozițiile și studiile de muzicologie de factură creștină. Spre exemplu: „Variațiuni-Varis”, compusă pentru protopsalt și ansamblu instrumental, în care stima solistului este scrisă în notație neumatică; este o piesă destinată protopsaltului Patriarhiei, Mihail Bucă, și ansamblului Archaeus (vezi: Revista MUZICA, Nr. 6 / 2017). Imnele iernii; Cântări la Nașterea Domnului, întemeiate pe Madrashele Sfântului Efrem Sirul, este o lucrare interpretată de două ori în țară și o dată la Köln. Alături de acestea, s-a remarcat ca autor a diverse articole în reviste și cărți de specialitate.
Contribuții:
„Pentru o Teologie a Muzicii Sacre (I)”
TINU, Andrei
Asistent Dr., Facultatea de Drept – Universitatea „Titu Maiorescu” din București
https://orcid.org/0000-0001-9253-8585
Contribuții:
TUDORACHE, Ion
Preot, Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din orașul Răcari
Contribuții:
TREIGER, Alexander
Preot Profesor, Dalhousie University
Este profesor la Dalhousie University, Classics with Religious Studies, Associate Professor (Halifax, Nova Scotia, Canada), este autor a numeroase studii și traduceri concentrate pe Creștinismul de limbă arabă, și nu numai. Cea mai recentă lucrare, ca editor și autor, este Heirs of the Apostles, Studies on Arabic Christianity in Honor of Sidney H. Griffith, Editors: David Bertaina, Sandra Toenies Keating, Mark N. Swanson and Alexander Treiger (with S. Noble); The Orthodox Church in the Arab World (700-1700): An Anthology of Sources, DeKalb: Northern Illinois University Press, 2014.
https://orcid.org/0000-0001-5251-5389
Contribuții:
„Texte nepublicate din tradiția ortodoxă arabă: Patericul Lavrei Palestiniene a lui Mar Hariton”
Ț
ȚAPCIUC, George-Codruț
ȚĂREANU, Dan
Dr., Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
A publicat lucrarea, Antitrinitarianismul modern. Prezumții teologice și structuri conceptuale, Editura Andreiana, Sibiu, 2015, 360 pp., precum și articole pe teme teologice și filosofice în revistele bisericești și în diverse volume colective.
Contribuții:
„Biserică și modernitate. Viziunea părintelui profesor Nicolae Achimescu”
ȚIPA, Andrei
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București
Redactor, Revista „Ortodoxia” a Patriarhei Române.
Contribuții:
U
UNGUREAN, Gabriel Vasile
Drd., Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București
Contribuții:
„Filantropia creștină. Considerații generale, temeiuri scripturistice și cadru istoric”
„Filantropia la Sfântul Vasile cel Mare. Viața, activitatea social-filantropică și opera teologică”
URSU, Marian Ionuț
Preot Drd., Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Contribuții:
„Iubirea treimică: Model al iubirii și comuniunii în familia creștină”
V
VARGA, Cătălin
Preot Drd., Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
Este autor al mai multor studii publicate în diverse reviste (Tabor, Altarul Banatului, Teologie și Viață etc.) și în volume de studii (Taina Sfintei Împărtășanii, fundament al comuniunii neîntrerupte cu Hristos, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2014 etc.), din care menționăm: „Istoria textului sacru – de la primele documente la formarea Canonului biblic”, în vol.: Sententia, Ed. Academica Brâncuși, Târgu Jiu, 2012, pp. 134-157; „Teologia și Exegeza episodului Schimbarea la Față (varianta lucanică)…”, în: Altarul Banatului, nr. 7-9/2013, pp. 76-101 etc.
https://orcid.org/0000-0002-7059-3150
Contribuții:
VATOPEDINUL, Efrem
Arhimandrit, Starețul Sfintei și Marii Mănăstiri a Vatopedului
Este o personalitate cunoscută în toată lumea ortodoxă atât pentru bogata sa activitate duhovnicească, cât și pentru cărțile și conferințele sale.
Contribuții:
VELEA, Marin
Preot Profesor, Institutul Teologic din Pitești
Fost profesor de muzică psaltică și liniară la Seminarul Teologic din București, asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (1994-1997) și profesor la Institutul Teologic din Pitești. A publicat studii, articole, recenzii în diverse reviste bisericești. A susținut conferințe, prelegeri, comunicări științifice și emisiuni radiofonice. Este, de asemenea, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, din anul 2006.
Contribuții:
„Teme religioase morale și sociale în creația folclorică a poetului George Coșbuc”
VILĂU, Cosmin
Profesor Dr., Târgu-Jiu
Este profesor de istorie pentru școala gimnazială. Este specializat în limbile slave și a participat la diverse sesiuni științifice, dedicate cercetărilor manuscriselor slavo-române.
Contribuții:
„Tradiția scrierii grecești în slavona românească: evoluția lui «i» cu trepte”
VLAD, Siluana
Centrul de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Iași
A fost Stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași. Este cunoscută atât în țară, cât și în străinătate pentru conferințele și seminariile sale pe teme de psihoterapie și de spiritualitate ortodoxă. De asemenea, a acordat un mare număr de interviuri în revistele ortodoxe din țara noastră, iar o parte dintre acestea au apărut în volume.
Contribuții:
VOLUDACHIS, Vasile
Preot Profesor Dr., Seminarul „Rizarios”, Atena
Fost profesor la Seminarul „Rizarios” din Atena, actualmente este parohul bisericii „Sfântul Nicolae – Pefkakíon” din capitala Greciei, în al cărei paraclis, cu hramul închinat Sfântului Nectarie, este oficiată, de două ori pe lună, Dumnezeiasca Liturghie în limba română.
Contribuții:
VORONCA, Ștefan
Redactor & traducător, Institutul Biblic și de Misiune Ortodoxă
Contribuții:
Traduceri:
Ierom. Serafim Rose – „Curs ortodox de supraviețuire – Introducere și Evul Mediu (text inedit)”
† Kallistos Ware – „Rugăciunea lui Iisus la Sfântul Grigorie Sinaitul”
W
WARE, Kallistos
Mitropolit de Diokleia († 2022)
Kallistos (Timothy) Ware s-a născut în Anglia în 1934 și a studiat limbile clasice, filosofia și teologia la Universitatea din Oxford, unde a obținut și titlul de doctor în filosofie. S-a alăturat Bisericii Ortodoxe în 1958, iar în 1966, la scurt timp după ce a fost hirotonit preot, a fost călugărit la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul, Patmos. Din 1966 a fost “Spalding Lecturer” în Studii Ortodoxe Răsăritene, la Universitatea din Oxford, iar în 1970 a devenit membru al Pembroke College, Oxford. În anul 1982 a fost hirotonit ca episcop de Diokleia, pentru a sluji ca vicar al arhiepiscopului Tiatirei.
De la retragerea sa, din anul 2001, Episcopul Kallistos a continuat să publice și să susțină conferințe despre Ortodoxie. De asemenea, până de curând a fost co-președinte al Comisiei de dialog teologic anglicano-ortodox. În data de 31 martie 2007, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice l-a ales pentru treapta de mitropolit. Lucrarea sa cea mai cunoscută este The Orthodox Church, publicată pe când era laic, în anul 1963, revizuită de atunci de mai multe ori. Împreună cu G.E. Palmer și Philip Sherrard a inițiat traducerea Filocaliei (fiind publicate deja patru din cele cinci volume). Dintre lucrările sale traduse în limba română, amintim: Puterea Numelui. Rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea ortodoxă (București, 1992); Istoria Bisericii Ortodoxe (București, 1993); Ortodoxia, calea dreptei credințe (Iași, 1993); Împărăția lăuntrică (București, 1996); Rugăciune și tăcere în spiritualitatea ortodoxă (București, 2003).
Contribuții:
WHITEFORD, John
Preot, Parohia ortodoxă „Sf. Iona” din Spring, Texas, SUA
Este autorul cărții, Sola Scriptura: An Orthodox Analysis of the Cornerstone of Reformation Theology, Conciliar Press; este editor al St. Innocent Liturgical Calendar și autor a numeroase articole în mediul virtual (în special la http://orthochristian.com și altele).
Contribuții:
Z
ZARĂ, Ștefan
Preot Dr., Arhiepiscopia Râmnicului/Arhiepiscopia Bucureștilor
Este autor al volumului Taina Cununiei în teologia Fericitului Augustin (Editura Perpesicius, București, 2002), precum și al unor studii și articole publicate în volume colective sau periodice bisericești, precum Glasul Bisericii, Ziarul Lumina, Iisus Biruitorul etc.
Contribuții:
„Legăturile dintre Mănăstirea Govora și mișcarea duhovnicească Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim”
ZĂGREAN, Leon
Profesor, UMF „Carol Davila” București
Membru titular al Academiei de Științe Medicale
https://orcid.org/0000-0003-1997-7578
Contribuții:
„Lungul drum al științei spre credință”
„«Neuroteologia» și dimensiunea moral-metafizică a vieții creștine”
„Între păcat, har și virtute: o perspectivă patristică și neuroștiințifică”